Warmtepompen

De installatie van een warmtepomp is een uitstekende manier om uw woning op een duurzame manier te verwarmen en te besparen op uw maandelijkse energiekosten. Houwen Elektro- & Installatietechniek vertelt u graag meer over hoe een warmtepomp werkt, welke soorten warmtepompen er zijn en aan welke voorwaarden uw woning moet voldoen om van een optimaal rendement te kunnen profiteren.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een innovatief en duurzaam systeem dat samen met of in plaats van uw CV-ketel functioneert. Het apparaat onttrekt warmte aan de lucht of het grondwater, en is zo in staat om zonder gasverbruik uw woning te verwarmen en warm water te leveren. Bepaalde warmtepompen kunnen tegelijkertijd functioneren als mechanisch ventilatiesysteem, wat bevorderlijk is voor de luchtkwaliteit in uw woning. Een warmtepomp is een van de duurzame oplossingen om uw woning te verwarmen en flink te besparen op uw maandelijkse energiekosten. Bovendien zorgt het gebruik van een warmtepomp voor een lagere CO2-uitstoot.Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp wordt vaak vergeleken met een omgekeerde koelkast. Simpel gezegd: de warmtepomp onttrekt warmte uit een bron; dat kan bijvoorbeeld de buitenlucht zijn, of het grondwater. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om de woning te verwarmen. De meeste warmtepompen zorgen tevens voor warm water. Veel moderne warmtepompen zijn overigens in staat om zowel te verwarmen als te koelen. Dat betekent dat u ’s winters kunt verwarmen en ‘s zomers kunt koelen, gewoon met één apparaat.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, die een andere werking en andere voor- en nadelen hebben. Klik op een van de onderstaande knoppen om te zien wat de voor- en nadelen van de warmtepomp soorten zijn:

Warmtepomp merken

Houwen Elektro- & Installatietechniek is erkend dealer het onderstaande merk:

Wat is de ideale situatie voor een warmtepomp?

Een warmtepomp gaat ongeveer 15 jaar mee, wat vergelijkbaar is met de levensduur van een gewone HR-ketel. Een warmtepomp is echter niet voor alle situaties geschikt. Ten eerste is het goed om te weten dat een warmtepomp het best werkt bij gematigde temperaturen. Waar een HR-ketel ongeveer 85oC afgeeft, geeft een warmtepomp rond de 45oC. Dat betekent dat het apparaat het best gecombineerd kan worden met een lagetemperatuur-verwarmingssysteem (LVT). Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming, dat voor een lagere maar constantere temperatuur zorgt dan standaard radiatoren. Daarbij moet u er rekening mee houden dat een warmtepomp ook stroom verbruikt. Zou u ook zonnepanelen hebben, dan kunt u die stroom zelf opwekken, en dat is natuurlijk helemaal ideaal.

Om een warmtepomp te kunnen installeren (en daadwerkelijk te kunnen besparen op uw energiekosten)
moet uw huis aan een aantal voorwaarden voldoen:

De woning moet goed (na-)geïsoleerd zijn.

Hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe hoger het rendement dat u kunt behalen. In veel gevallen wordt er dan ook geadviseerd om eerst te zorgen voor HR++ beglazing en dak-, vloer- en/of (spouw)muurisolatie, voordat u in een warmtepomp investeert.

Uw warmteafgiftesysteem moet geschikt zijn voor verwarmen met een lage aanvoertemperatuur.

Uw huidige warmteafgiftesysteem moet geschikt zijn voor verwarmen met een lage aanvoertemperatuur (LVT). Dat is belangrijk omdat de warmtepomp niet in staat is om water zo hoog te verwarmen als moderne HR-ketels.

U moet ruimte hebben om een warmtepomp te plaatsen.

Om een warmtepomp te kunnen installeren is er enige ruimte nodig naast uw CV-ketel op de plek waar uw ventilatiebox hangt.

Er moeten ventilatiekanalen aanwezig zijn.

Wanneer u een ventilatieluchtwarmtepomp of lucht-waterwarmtepomp wilt plaatsen, moeten er ventilatiekanalen in de woning aanwezig zijn. Dit type warmtepompen fungeren namelijk ook als mechanisch ventilatiesysteem.

Hoeveel kan ik besparen met een warmtepomp?

Hoeveel u precies kunt besparen met een warmtepomp is afhankelijk van meerdere factoren. Uiteindelijk bespaart u tussen de 25% en 50% op uw energiekosten.

Kan ik subsidie krijgen voor een warmtepomp?

Om zowel particuliere als zakelijke gebruikers te stimuleren tot het overstappen op duurzame oplossingen, heeft de Rijksoverheid een investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) in het leven geroepen. Dat betekent dat u een financiële tegemoetkoming kunt krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • De warmtepomp moet onderdeel zijn van een verwarmingstoestel;
  • Het verwarmingstoestel heeft een vermogen van maximaal 70 kW;
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket, productkaart en bijbehorende technische documentatie;
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp (lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten);
  • De warmtepomp dient door een deskundige installateur geplaatst te worden.

Op hoe veel subsidie u precies recht heeft, is afhankelijk van o.a. de energieprestatie, het vermogen en het merk van de betreffende warmtepomp. Het is dus slim om voor de aanschaf van een warmtepomp te controleren of u met het apparaat in aanmerking komt voor subsidie. Over het algemeen kunt u echter uitgaan van een bedrag tussen de € 1.000 en € 3.000.

Ja, ik wil meer weten over een warmtepomp

Overweegt u om in een warmtepomp te investeren? Houwen Elektro- & Installatietechniek kan u vertellen of uw huidige situatie inderdaad geschikt is voor een warmtepomp. Tevens kunnen wij de investering en besparingsmogelijkheden voor u in kaart brengen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

© 2015 Houwen Elektro- & Installatietechniek - Alle rechten voorbehouden